nav

18 Μαΐ 2013

Νέο μωρό στην οικογένεια – Ζήλεια για το αδερφάκι










Η ζήλεια είναι φυσιολογική 

Αν δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία του παιδιού, η ζήλεια είναι κάτι το αναμενόμενο. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από ένα παιδί να είναι εξίσου χαρούμενο με τους γονείς για την άφιξη ενός νέου μωρού.
Ευτυχώς, η ζήλεια δεν είναι το μόνο συναίσθημα που προκαλεί στα υπόλοιπα αδέρφια η άφιξη ενός νέου μωρού. Είναι εξίσου πιθανό να αισθανθούν αγάπη, ενδιαφέρον και τρυφερότητα λόγω της απόλυτης αφοσίωσης που τους δείχνει το νέο μέλος της οικογένειας.


Προετοιμάστε το παιδί σας
Υπάρχουν μερικά μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε το παιδί σας για την επερχόμενη αλλαγή.

1. Ξεκινήστε δείχνοντάς του άλλες οικογένειες με περισσότερα από ένα μωρά, ώστε να καταλάβει ότι είναι φυσιολογικό και διασκεδαστικό.

2. Συστήστε το παιδί σας σε μωρά, νήπια και νεογέννητα. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας θα καταλάβει πόσο μικροσκοπικά και ευάλωτα είναι τα μωρία. Δεν είναι ένα νέο, πιο ελκυστικό παιχνίδι για την οικογένεια.

3. Επιτρέψτε στο παιδί σας να σας συνοδεύσει στις συναντήσεις σας με τη μαία και αφήστε το να δει το υπερηχογράφημα και να νιώσει την κίνηση του μωρού. Αν αισθανθεί ότι είναι μέρος της όλης διαδικασίας, ενδέχεται να ενθουσιαστεί και να μη ζηλέψει τόσο πολύ όταν έρθει το νέο μωρό.

4. Πείτε στο μεγαλύτερο παιδί σας πόσο ανήμπορο θα είναι το νέο μωρό και ότι μπορεί να κάνει ανόητα πράγματα, όπως για παράδειγμα, να κλαίει συνεχώς. Αυτό θα κάνει το παιδί να αισθάνεται ελαφρώς ανώτερο και, ενδεχομένως, ανεκτικό στις ανάγκες ενός νέου μωρού.

5. Αν το μεγαλύτερο παιδί σας πρέπει να μετακινηθεί από το κρεβάτι του ή αν πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή, όπως να ξεκινήσει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, όλα αυτά πρέπει να γίνουν πριν την άφιξη του νέου μωρού. Δοκιμάστε να μαζέψετε το κρεβατάκι του για μερικούς μήνες μόλις το αφήσει. Έτσι, όταν εμφανιστεί ξανά για το νέο μωρό, το πρωτότοκό σας θα έχει πάψει να το θεωρεί δικό του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου